MEDLEMSPOKALER

Hallands Gentlemän – golf i första hand utanför hemmabanan

”Julles pokal” ännu en säsong på Varbergs GK

Hallands Gentlemän är en stor tävling med 10 speldagar. A- och B- klass på olika banor eftersom många golfare deltar. De kommer från alla klubbar i Halland, från Kungsbacka i norr till Laholm i söder. Deltävlingarna fördelas på praktiskt taget alla dessa banor. Varje deltävling är främst en individuell tävling. De främsta placeringarna samlar dessutom poäng i en klubbtävling om Julius Vågnerts, Halmstad GK, vandringspris. Ett pris till bästa klubb sammanlagt under säsongen.

Hallands Gentlemän (tidigare – ”äldre gentlemän”) tillkom på initiativ av ”Julle” och ett antal ”veteraner” på Tylösand, som tyckte att alltför många bara gick på hemmabanan och att de borde vidga vyerna. Detta skedde för mer än 25 år sedan. Kontakter med andra klubbar ledde till att det lades upp tävlingar på mindre attraktiva dagar under säsongen och till en låg spelavgift för att locka många till utflykt. En liten ”kärna” åker runt och spelar nästan alla dagar medan de flesta som deltar spelar 3 till 6 gånger. Sammanlagt brukar det vara mellan 350 och 400st golfare från de olika klubbarna som är med under en säsong.

Hallands Gentlemän har utvecklats till en av de större tävlingarna vad gäller antalet starter och är lite unik i Golfsverige med sin bredd.

Varbergs GK är en ”modern klubb” som har stor aktivitet bland veteranerna. Det stora deltagande från klubben gör att det alltid är några som lyckas få framskjutna placeringar. För 2 år sedan kunde vi skriva ”Julles pokal åter till Varbergs GK” från Björnhults GK.

Vi vann i år igen och lyckas därigenom få ha ”Julles” pokal 3 år i rad.

I Hallands Gentlemän uppstår en god gemenskap och man träffar nya golfare. Lottningen till tävlingarna görs så att i varje boll går det spelare från olika klubbar. Vid varje ny säsong så är det många som då möts av återseendets glädje. Den sociala dimensionen är för många lika viktig som tävlandet.

Bertil Steen

BUDDAH TIGERTEE STABLEFORD.

BUDDAH TIGERTEE STABLEFORD,  allmänt kallad Buddah, grundades av Ulf Wohlén och Krister Angel, nuvarande titelinnehvare.

2015 var 32a året tävlingen genomfördes, första året var 1984.

2016 finns 30 aktiva deltagare/medlemmar var av i snitt 20 st deltar varje år

Tävlingen har i huvudsak genomförts på Östra banan, en gång på västra 1993

Tävlingen gick till att börja med under den tävlingsfria dagen under Varbergsveckan, de senaste ca. 20 åren flyttad till augusti.

Vinnaren väljer in en ny deltagare till nästa års tävling, och får förmånen att spela i den ärevördiga skotska kilten, siste man får spela i kjol.

Segrare:

1984 Per Ericsson